HABER DETAYI

Mayıs 9, 2024 1:47 pm

Hz. Zülküf Peygamber Makamı

Hz. Zülküf Peygamber Makamı

Hz. Zülküfil (a.s) Peygamberin türbesinin Eğil’de olduğu ve dağın tepesine kurulu türbenin Zülküf Peygamberin makamı olarak kabul edilmekte ve Erganililer başta olmak üzere ilçemize gelenlerin ilk uğradığı yerlerdendir. Zülküf Peygamberin adı yazılı veya yazısız bir çok kaynakta farklılık göstermekte, Zülküf, Zülküfül, Zülküfil, Zülkifil, Zülfikar v.s şeklinde farklı isimlerle telafuz edilmektedir.

İlçedeki Zülküf Peygamber makamından dolayı dağa da Zülküf Peygamber Dağı veya Makam Dağı denilmektedir. İlçe içerisinde Zülküf Peygamber’den dolayı Zülküf ismi halk arasında oldukça yaygındır.

Makam dağında yazılı kaynak olan Osmanlı vakıf kayıtlarına göre 1518 yılında kayıtlara alınan ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen eski mescit adıyla anılan mescit 1926 yıllında yetkili kurumlarca yıkılıp buradaki değerli eşyalar ve kıymetli madenler Diyarbakır Vakıflar İdaresine ve İstanbula gönderilmiştir.

Ali Emiri Efendi, Osmanlı Vilayat-ı Şarkkiyessi adlı eserinde 1879 tarihinde Abidin Paşa ile Elazığ’a giderken Ergani’ye uğradıklarını, Zülküfül Peygamber makamını ziyaret ettikrlerini, burada 1402 tarihinde Karayülük Osman Bey tarafından yaptırılmış çok süslü Ergani Kalesi anahtarını gördüklerini; a,rıca, makamda çok kıymetli iki şamdanın mevcut olduğunu, bu şamdanlardan birinin 1252 tarihinde Melik Salih tarafından yaptırılarak buraya armağan edildiğinin anlaşıldığını yazmaktadır.

Bu kanıtlar gösteriyor ki, Zülküf Peygamberin Makamı ile birlikte yanındaki mescit çok eski bir tarihe sahip ve bu topraklarda hüküm sürmüş devlet ve medeniyetler tarafından büyük ilgi görmüştür.

1958-1959 yıllarında Ergani Hayır Cemiyeti tarafından taşlarla yeni mescit inşa edilmiştir. Mescide ek olarak avlu ve balkon ilave edilmiştir. Makamda bir kabristan yer almaktadır, kabrin Zülküf Peygambere bazılarına göre ise yardımcısı Abdullah’a ait olduğu söylenmekte olup kesin bir bilgi yoktur.

Gerek ilçemiz insanının gerekse dışarıdan ilçemizi ziyaret eden günübirlik ziyaretçiler veya misafirlerimizin ilgisini çeken, kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelen Zülküf Peygamber Makamı; Huzur arayan, dua etmek isteyen, adak adayan, muradına ermek isteyen, istediği üniversiteye yerleşmek isteyen, istediği işe girmek isteyen, çocuk sahibi olmak isteyen, çocuklarının hayırlı olmasını isteyen, Allah’a olan kulluk görevini yapmak isteyen,farklı bir gün geçirmek isteyen veya piknik yapmak isteyenlerin en uğrak yeridir.

Makamı, kabristanı, ziyarete gelen insanları ve çevreyi rahatsız etmemek koşuluyla ziyaretimizi veya tercihe göre piknik faaliyetimizi yapabiliriz. Makama yılın 12 ayı da ziyaret gerçekleştirmekte olup, iklim koşullarından dolayı ilkbahar ve sohbahar aylarında daha çok ziyaret edilmektedir. Ziyaret günleri genellikle Perşembe Akşamı, Cuma, Cumartesi ve Pazardır. Mescitte insanların daha iyi bir makam ziyareti gerçekleştirmesi için bir hoca görevlendirilmiştir.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.